Allé Teatret - biografen på Jægersborg Allé

I december 1935 kunne biografdirektør og skuespiller Robert Schyberg slå dørene op for publikum i det splinternye Allé Teater på Jægersborg Allé 44. Salen rummede ikke mindre end 550 pladser. Ved indvielsen takkede Gentoftes daværende borgmester Aage E. Jørgensen for det smukke teater. Han udtrykte håb om, ”at Kommunens Beboere nu ikke længere lagde alle deres Penge i København, men at Teatret maatte bidrage til, at i hvert Fald en Del af dem blev i Kommunen.” Indvielsen af det nye Allé Teater skete på en tid, hvor de moderne lydfilm slog igennem og de gammeldags stumfilm gik hurtigt i glemmebogen. Filmene blev optaget på et ligeså nymodens produkt, nemlig plastik, som celluloidfilm blev fremstillet af.

En tur i biffen

Det var uhyre populært at gå i biografen, og når man gik ud, endte det som regel med en biograftur. Det var heller ikke dyrt at gå i biografen. En billet kostede mellem en og to kroner i 1950’erne, og gennemsnitsdanskeren gik derfor i biografen mere end en gang om måneden. Op gennem 1940’erne og 1950’erne strømmede gentofteborgerne til Allé Teatret. Publikum blev vist ind i salen af en piccolo, og hvis han mistænkte nogen for at være for ung, slap man ikke forbi. De bagerste rækker var populære for kærestepar, for der kunne man sidde i fred for nysgerrige blikke.

Populære film

Forestillingerne søndag eftermiddag var meget populære, for søndag var fridag. Dengang var lørdag almindelig arbejdsdag, og skulle hele familien i biografen sammen, foregik det søndag eftermiddag. De mest populære film i 1950’erne var de amerikanske lystspil eller danske Morten Korch-film, hvor helten og heltinden altid fik hinanden til sidst. For børnene blev der vist ”Far til Fire” med Lille Per i hovedrollen som den altid sjove og opfindsomme lille dreng.

Konkurrence fra fjernsynet

Indtil 1950’erne var biograffilm det dominerende underholdningsmedie, men senere fik biograferne hård konkurrence fra fjernsynet. Nu kunne familien Danmark få underholdning og samvær i hjemmebiegrafen. I 1971 lukkede Allé Teatret på Jægersborg Allé.

Forfattet af Mette Henriksen, Lokalhistorisk Arkiv