Branden i Gentofte i 1913

Gentofte Brandvæsen blev oprettet i 1902, og i 1908-9 blev Gentoftes første brandstation opført på Hellerupvej nr. 5. Begejstringen var ikke til at tage fejl af. Brandstationen var udstyret med et moderne alarmsystem, der betød, at udrykningstiden blev voldsomt reduceret. Endelig havde man fået et system, der var effektivt og hurtigt nok til at bekæmpe flammerne. Nu var det muligt at redde selv stråtækte bygninger, som tidligere ville være brændt ned til grunden. Ved en brand på Søndre Engsgaard i Vangede, der var en stråtækt, firlænget gård, var mandskabet så hurtigt fremme, at skaderne var minimale.

Brandalarmer på gaden

Det blev også nemmere for Gentofte-borgerne at slå alarm. Gentofte fik som en af de første byer i landet opsat brandalarmer på strategiske steder i kommunen. Det var små brandskabe med en glasrude, som skulle smadres, førend alarmen kunne aktiveres. Ved alarmering ringede en klokke på brandstationen, hvor der var indrettet en telegrafstue. Der var stor tiltro til det nye alarmsystem. Den frygtede ildebrand, der kunne rasere hele byer, havde i det moderne brandvæsen fundet sin overmand.

Alarmen lyder

Den 5. maj 1913 indtraf imidlertid en frygtelig katastrofe. Kl. 17 gik alarmen på Gentoftegade, og bare syv minutter senere susede sprøjtebilen ind i Mitchellsstræde, hvor branden var antændt. I et gammelt, stråtækt hus havde en syg kvinde fået sin seksårige søn til at tænde op i kakkelovnen. Vasketøjet fra dagen i forvejen var hængt til tørre ved kakkelovnen. Det var netop vasketøjet, de grådige flammer fik fat i, og som fik ilden til at brede sig.

Ilden breder sig

En nabokone så røgen og slog alarm. Men trods den hurtige reaktion fra brandvæsenet, var ilden ikke til at stoppe. Ilden nåede hurtigt gennem loftet og fik fat i stråtaget. Derfra bredte den sig til nabohusene med lynets hast. De gamle landsbyhuse lå klinet op ad hinanden langs Mitchellsstræde, Asylstræde, Rolighedsstræde og Vinkelvej.

Hurtig indsats redder menneskeliv

Politiet og soldater fra Jægersborg og Garderhøjfortet hjalp med at redde mennesker og indbo ud af de brændende huse og holde nysgerrige på afstand. Den hurtige indsats reddede nok menneskeliv, men ikke de gamle stråtækte huse. 16 huse med fire udhuse nedbrændte på bare to timer. 30 familier stod uden tag over hovedet.

Billede ovenfor: Brandfolk fra Gentofte Brandvæsen redder skuespillerinden Jenny Roelsgaard i et brandlagen i Nordisk Films 'Dødsspring til hest fra cirkuskuplen', år 1912.

Ny brandstation på en brandtomt

Den gamle brandstation blev efterhånden utidssvarende. I 1939 blev brandstationen rykket til nye og større lokaliteter ved siden af det nye rådhus. Det var næsten skæbnens ironi, at grunden, hvorpå brandstationen blev opført, var en brandtomt. Maltegaarden brændte ned til grunden i 1933, og grunden blev derpå solgt til kommunen.

Forfattet af Susanne Paulsen, Lokalhistorisk Arkiv