Dronning Louises Rosenhave


Det var Dronning Louises store passion for roser, der i slutningen af 1800-tallet inspirerede hende til at anlægge en rosenhave foran det lille stråtækte hus i Bernstorffsparken, der tidligere tjente som gæstebolig til slottet.

Dronning Louise og og Kong Christian IX tilbragte mange somre på stedet, sammen med deres seks børn. Dronning Louise inviterede ofte på te i haven, når gæsterne kom på besøg for at nyde den enestående samling af roser.

I 2000 blev haven genskabt med udgangspunkt i en plan fra Dronning Louises tid, i dagbogsnotater fra hendes slotsgartner og et enkelt billede fra haven, som den så ud i 1880’erne.

I dag fremstår rosenhaven autentisk og enestående, med et udvalg af de historiske rosensorter, der også prydede haven på Dronning Louises tid.

Som en sjov historisk bemærkning kan det nævnes, at der er en særlig grund til, at roserne er opstammet så højt, som de er: I gamle dage kunne kvinderne på grund af deres stramme korsetter og kjoler ikke bukke sig ned for at dufte til roserne, og derfor var det på den tid naturligt at opstamme højere.  

 

Paradehuset

Da Bernstorff Slotshave blev anlagt i 1760’erne, var der oprindelig mange drivhuse i haven. I dag er der kun tre tilbage, hvoraf Paradehuset er det største. 

Paradehuset blev bygget under Christian IX, der regerede fra 1863 til 1906, og det var oprindelig tænkt som vinhus. I årenes løb har huset været kendt som både tomathuset, rosenhuset og ferskenhuset, og i dag hedder det Paradehuset. 

Indretningen er rustik og uhøjtidelig, med langborde og bænke og kig til både himmel og have gennem de mange glasruder, der skaber en særlig stemning. 
Huset forpagtes og udlejes til private arrangementer og selskaber.