Fra flyvemaskiner til insulin: lyse ideer fra Gentofte



Gentoftes historie rummer både Georg Gearløs-typer og entreprenante iværksættere. Lokalhistorisk Arkiv giver dig snapshots fra vores lokale innovationshistorie.  

Luftfart og brandslukning

Jacob Ellehammer er bedst kendt for at være manden bag den første danske flyvning i 1906. Her fløj Ellehammer hele 42 meter i en halv meters højde. Flypioneren havde sit ”laboratorium” på Kildegårdsvej 20, og her opfandt han ikke kun flyvemaskiner, men også Tivolibåde, brandslukningsudstyr og motorer i utallige afskygninger. Efter hans død i 1947, overtog sønnen Hans Ellehammer firmaet, som stadig eksisterer, og blandt andet producerer pumper og brandmateriel til skibe.
Skriv din tekst her..

Mel revolutionerede batteriet


Selvom historien om Wilhelm Hellesens tørbatterier tager sit udgangspunkt på Frederiksberg, var det i Vangede, at produktionen af batterierne for alvor tog fart. Før Hellesens opfindelse- nemlig at indkapsle kulsten, brunsten og tyk salmiakopløsning i et zinkhylster- var energiopbevaring meget besværligt. Men i 1880´erne fik Hellesen den geniale ide at blande helt almindeligt mel i batteriernes væske, der derved blev fortykket, og voila: tørbatteriet var en realitet! Opfindelsen blev med det samme en stor succes, idet energilagring blev meget lettere, og allerede i 1890'erne eksporterede firmaet til 50 lande. Fra 1918 til 1976 lå elementkulfabrikken, kaldet ”Elementen”, ved Lyngbyvejen i Vangede.

Lokale ildsjæle

Mange gentofteborgere har også eksperimenteret med alternative energikilder - særligt under de to verdenskrige, hvor adgangen til brændsel var begrænset. I 1941 sendte Willy Svanemose en ansøgning til Gentofte Kommune om tilladelse til at etablere en tagmølle på hans ejendom på Dalstrøget 19. Tilladelsen blev imødekommet, og snart stod møllen klar til at forsyne flere ejendomme med varmt vand under krigen. Møllen måtte dog pilles ned igen, da den fik huset mure til at ryste som under et jordskælv.
På Søgårdsvej 4 boede der i 1930’erne også lidt af en opfinder. Ved siden af at drive blikkenslager-, og senere bagerforretning, opfandt og produktudviklede Hans Christian Olsen på højtryk. Han patenterede blandt andet en selvudløser til kostalde, så køerne hurtigt kunne blive sluppet fri i tilfælde af brand, samt et sammenklappeligt campingbord. Ingen af hans opfindelser fik dog det helt store gennembrud. 

Vind i sejlene

Den nylig afdøde sejler Paul Elvstrøm var, udover at være OL- og verdensmester, også udvikler af sejl. I 1950 begyndte han at eksperimentere med materialer og design, fordi han synes at de sejl man kunne skaffe, ikke var gode nok. Selv sagde han, at det var mere held end forstand, at sejlet viste sig at være ualmindeligt hurtigt. Virksomheden hedder i dag Elvstrøm Sails, og har udviklet sig til Europas største sejlproducent. Elvstrøm designede selv logoet - den karakteristiske røde krone, som stadig sidder som et kvalitetsstempel i hvert eneste sejl.

Nordisk Insulinlaboratorium ser dagens lys

I 1921 lykkedes det for to canadiske læger at udvinde insulinhormonet af bugspytkirtlen. Kort tid efter opdagelsen, satte to danske læger, August Krogh og Hans Christian Hagedorn, sig for at omsætte opdagelse til behandling til gavn for sukkersygepatienter. Insulinet skulle udvindes fra bugspytkirtler fra slagtekvæg og fisk. Det blev Hagedorns opgave, og Krogh skulle finde en metode til at standardisere præparaterne. Hagedorns villa på Onsgårdsvej blev hurtigt omdannet til insulinlaboratorium. De første præparater blev testet på kaniner allerede i 1922, og herefter gik det stærk. I marts 1923 kom den første patient i behandling. Snart fulgte yderligere syv patienter– alle med positive resultater.
De gode resultater fik Krogh og Hagedorn til at tage skridtet fuldt ud, og sammen med apoteker August Konsted etablere Nordisk Insulinlaboratorium. Inden 1923 gik på hæld, havde alle hospitaler i Danmark fået insulin stillet til deres rådighed. Succesen var i hus og kunne ikke længere rummes i villaen på Onsgårdsvej. I 1925 opførte kompagnonerne derfor en insulinfabrik på hjørnet af Brogårdsvej og Ved Stadion. Således blev grundstenen lagt til det danske insulin-eventyr.