Femvejen


Femvejen og den fine obelisk i midten er inden for de sidste år blevet renoveret og istandsat, og anlæg og rundkørsel står nu flot og knejser i krydsfeltet mellem flere veje.

Et trafikalt knudepunkt

Rundkørslen blev anlagt i 1908 i forbindelse med anlæggelsen af en sporvognssløjfe på Femvejen, som gjorde det lettere for sporvognslinie 15 at passere på ruten mellem Hellerup og Ordrup ad Bernstorffsvej. Gennem tiden har sporvogne, trollybusser og dieselbusser dagligt kørt gennem rundkørslen sammen med cykler, gående og masser af biler.

Selve Femvejen er dog ældre end rundkørslen. Den var oprindeligt et trafikalt midtpunkt i kommunen, som samlede Jægersborg Allé og Bernstorffsvej med de nordgående jagtveje mod Dyrehaven. I dag samler Femvejen udover Jægersborg Allé og Bernstorffsvej: Fortunvej, Vilvordevej og Ordrupvej.

Men hvorfor hedder det egentlig Femvejen, når der er 6 veje, der udgår fra Femvejen? Forklaringen skal nok findes i, at navnet stammer tilbage fra før Fortunvej blev anlagt i 1905, hvor der kun var 5 veje. I dag kan man sige, at rundkørslen hedder Femvejen, selv om den har 6 vejtilslutninger, men der er kun 5 vejnavne, da Jægersborg Allé går igennem.

Gentoftes studenter danser rundt om mindesmærket på Femvejen

Udover at være et trafikalt og historisk midtpunkt, så er en ny tradition måske undervejs på Femvejen. Traditionen tro har mange studenter fra Gentoftes gymnasier på den afsluttende køretur i hestevogn lagt vejen forbi Kongens Nytorv for at danse omkring Krinsen og Christian 5.'s rytterstatue. Men sidste sommer foregik dansen i stedet rundt om obelisken på Femvejen, da Kongens Nytorv var under ombygning. Så måske er studenterne ved at skabe en ny lokal gentoftetradition på dette historiske sted!

Forfattet af Mette Henriksen, Lokalhistorisk Arkiv