Hellerupvej 53

- en villa fra 1898

Omkring 1900 blev mange af Gentofte kommunes villaer opført. Det nye villabyggeri lå i Hellerup, bag Skovshoved, nord for Bernstorffsparken, nord og syd for Gentofte by og nord for Emdrup Sø.

Villaen på Hellerupvej 53

Huset på Hellerupvej 53 er tidstypisk for det første villabyggeri i Gentofte. Det er dermed med til at fortælle en spændende historie om villabyggeriet, og om de familier som flyttede hertil.

I 1898 blev den store rummelige villa opført af tømmermester Jørgensen. Villaen stod klar til indflytning året efter. Familien, der flyttede ind, bestod af grosserer Thomas Holst og hans hustru Nina Elsie Holst samt deres tre små børn Laura, Nina og Eduard.

Fra landbrugsjord til villakvarter

Huset er placeret på den jord, der tidligere hørte til Svejgården (Nordre og Søndre Svejgård), som var en af Gentoftes gamle landbrugsgårde. Som så mange andre villaer i kommunen fik huset et navn. Villaen her blev opkaldt efter fruen i huset og kom til at hedde Nina.

Plads til tjenestefolk

De nyopførte villaer som denne var rummelige med mange fine stuer og værelser. Der har været plads til både familien, slægtninge og tjenestefolk. Villaen blev opvarmet med kakkelovn, og i kælderen var det indrettet et særligt rum til brændsel. Et andet kælderrum var indrettet til tøjvask.

Belysningen har formentlig været med petroleumslamper. Et kig indenfor i villaen ville sandsynligvis have afsløret en boligindretning med polstrede møbler, bordløbere, sofaunderlag og potteplanter i vinduerne.

Forfattet af Mette Henriksen, Lokalhistorisk Arkiv