Hellerup is

Is-Jensen lærte danskerne at spise is

Lauritz Jensen var manden, der grundlagde Hellerup Is og lærte danskerne at spise is. Allerede i 1906 begyndte han at sælge is fra en bod ved Svanemøllen. Råvarerne bestod af skummetmælk, kartoffelmel og essenser. Københavnerne syntes godt om den nye spise- og salgsform. Tidligere var is mest kendt som en eksklusiv dessert på restauranter, og noget kun de færreste havde råd til.

Den amerikanske drøm

Men Jensen havde større ambitioner end Svanemøllen. Han havde hørt historier om iskremernes store succes i Amerika og drømte om at lære at lave rigtig is. I 1907 rejste han til det forjættede land. Det var dog ikke så let at få arbejde på en isfabrik, og han måtte til at begynde med gennem tre års hårdt arbejde som skovarbejder. Først derefter fik han endelig plads hos isproducenten Trodjan Ice Cream Co. i New York. Her lærte han at fremstille førsteklasses ”Ice Cream”.

Ægte dansk iscream

I 1912 vendte Jensen hjem til Danmark med sin kone Agnes og deres søn. De etablerede en mindre isproduktion på Østerbro med en håndfrysemaskine og en vaffelovn. Lauritz Jensen rørte isen, og fru Agnes bagte vaflerne. Året efter flyttede de til Hellerup i en kælderbutik på Onsgårdsvej 1. Bag butikken etablerede ægteparret en iskremfabrik. Denne gang med en elektrisk dreven frysemaskine og en kapacitet på 24 liter. I 1914 stod fabrik og butik klar, og den første danske iskremfabrik, Amerikansk Iscream Fryseri, kunne tage imod de isglade kunder.

To ton råis om dagen

Salget gik strygende, og snart åbnede de udsalg flere steder i kommunen. Ægteparret arbejdede i døgndrift. Lauritz lavede isen og bragte den ud til udsalgene på cykel, mens Agnes sad ved vaffeljernet og passede butikken. I 1919 flyttede fabrikken til større og nyindrettede lokaler hos naboen på Onsgårdsvej 3. Ægteparret investerede i en topmoderne amerikansk fryser, der kunne producere 2-3.000 liter flødeis og to ton råis om dagen. Isen blev solgt i vafler eller i spande og forme, og i 1920’erne introducerede man som noget nyt is i bægre. Der var ikke noget at sige til, at hr. og fru Jensen igen i 1934-35 måtte udvide fabrikken til det dobbelte med anskaffelse af mere moderne maskiner.

Besat af is

Danskerne fik virkelig smag for isen. I 1930’erne var der intet mindre end 162 iskremfabrikker i hele landet. Under besættelsen opnåede den populære flødeis rekordsalg. En københavnsk avis skrev således den 31. august 1943, at københavnerne på en enkelt weekend spiste 2,5 millioner iskager. På grund af sukkermanglen og elektricitetsrationeringen kunne det blive et problem at imødekomme behovet.

Danmarks største isproducent

Hellerup Is mødte dog også modgang, da fabrikken blev sprængt i luften den 17. januar 1944. Men allerede få dage efter annoncerede Lauritz Jensen i dagspressen: ”Så er vi klar igen…” Kort tid efter krigen opnåede Danmark rekord i isforbrug – seks liter pr. indbygger pr. år! Hellerup Flødeis ekspanderede hurtigt, og i 1960 flyttede fabrikken fra Hellerup til Køge. Det var nu Skandinaviens mest moderne flødeisfabrik med en produktion på 75.000 ispinde i timen! I 1969 blev Hellerup Is slået sammen med flere isfirmaer under navnet Sol Is. Kort tid efter blev Sol Is opkøbt af Frisko Is, som i dag er Danmarks største isproducent.

Forfattet af Mette Henriksen, Lokalhistorisk Arkiv