Højt fra træets grønne top stråler juleglansen

Gentofte står atter i julens tegn. Gader, forretninger og boliger er pyntet op, og et væld af julearrangementer står i kø i kalenderen. Til de fleste julefester er juletræet helt centralt, selvom det populære træ har en kort historie i Danmark.

De første danske juletræer

Det første danske juletræ menes at være blevet tændt i 1808 på det sydsjællandske gods Holsteinborg. Og allerede i 1811 tændtes det første københavnske juletræ i Ny Kongensgade hos familien Lehmann. Juletræet i familien Lehmanns fine stuer vakte så stor opstandelse, at folk satte stiger op til vinduerne for at se juletræet i al sin glans!

Juletræer af grønkål

Juletræsskikken fik først og fremmest sin udbredelse blandt borgerskabet, og først omkring 1. verdenskrig blev juletræet også almindeligt for de mindrebemidlede. Men det var ikke alle, som havde råd til at anskaffe sig et stort, flot grantræ. I stedet satte de grene eller en grønkålsstok i en urtepotte og pyntede det med lys og julestads.

”Nu begynder dansen …”

I starten dansede man ikke rundt om juletræet hånd i hånd. Træet var blot til pynt. Skikken med dansen om træet kendes først fra Peter Fabers ”Højt fra træets grønne top", der stammer fra 1848. I dag kender alle - store som små - juletræets hyldestmelodi.

”… siden skal det spises”

Juletræets pynt bestod oprindeligt af spiselige ting som kagemænd, kringler, æbler og sukkergodt. Den spiselige pynt blev senere erstattet med papir og karton, og de røde runde æbler blev til smukke, skinnende glaskugler og senere igen til plastikkugler.

Juletræets lys

Lysene på træet var tælle- eller vokslys, som sad fast i dryppeklatter med en nål stukket gennem grenen. Fra 1870 ses de første lyseholdere som klemmer, og senere kom den velkendte balancestang med en kugle i enden. I dag fås lyseholdere i mange varianter og prisklasser.

Julegaverne på træet

Julegaverne var i starten små uindpakkede gaver hængt på juletræet. Det kunne være bliklegetøj, figurer, dukker og musikinstrumenter. Først omkring 1900 blev julegaverne pakket pænt ind og lagt under juletræet som overraskelsesgaver.

Forfattet af Mette Henriksen, Lokalhistorisk Arkiv