Jul i den gamle købmandsgård

Julen er en travl og hyggelig tid fyldt med juleskikke og traditioner. Gader, forretninger og boliger er pyntet op, og julehandlen er i fuld gang. For ikke så mange år siden spillede den gamle købmandsgård på Gentofte Torv en vigtig rolle i julehandlen i Gentofte.

Købmand Nielsen

Købmandsgårdens historie kan føres helt tilbage til 1854. Dengang startede købmand Jens Martin Lund den første større købmandshandel i det gamle Gentofte. I 1872 blev den overtaget af købmand Ole Nielsen. Han grundlagde en stærk familiedrevet købmandshandel, som i 1902 blev førte videre af sønnen Oluf Nielsen. I 1937 blev det gamle hus revet ned, og på stedet opførtes det store kompleks ”Ole Nielsens hus”. Købmandsvirksomheden blev omdannet til et familieaktieselskab med Oluf Nielsen og de to sønner Ove og P.O. Nielsen som aktionærer.

Julehandel i den gamle købmandsgård

Mange af Gentofteborgernes juleindkøb foregik i den gamle købmandsgård på Gentofte Torv. Ved juletid indløb alenlange bestillingslister. Købmandsgårdens egne store bryggerheste bragte derefter det ene store vognlæs ud efter det andet til nær og fjern. I 1930’erne var det de to populære ponyer, Knold og Tot, der bragte julevarerne ud – under børnenes store jubel.

Julen koster penge

I 1939 udsendte ”Ole Nielsens Hus” en juleprisliste. Den giver et indblik i de mest efterspurgte julevarer. Der var selvfølgelig de mere almindelige varer som kaffe, marcipanmasse og mel. For dem, der havde råd, kunne man desuden købe cigarer til familiens overhoved. Men cigarer var dyre: 50 Flora Danica cigarer kostede 14 kr., hvilket svarer til 400 kr. i dag. Prisen for 250 gram kaffe var 1,25 kr., 5 kg mel kostede 2,65 kr. og et kvart kilo marcipanmasse kostede 1,60 kr. En god flaske fransk rødvin årgang 1919 kostede 13,50 kr., men en flaske Rød Ålborg kunne man få for 8,85 kr.

Fra risengrød til risalamande

En af de helt uundværlige julevarer var risengryn – til risengrød og risalamande. Tidligere var den såkaldte højtidsgrød risengrød kogt på mælk, og dertil fik man juleøl. Omkring 1900 startede traditionen med at forfine risengrøden, da risalamanden blev introduceret. Den er trods sit franskklingende navn en dansk opfundet dessert.

Juletræet med sin pynt

Man har sikkert også kunne købe lidt julepynt og juletræer på Gentofte Torv, så juletræet kunne stråle med al sin pynt i de mange stuer i Gentofte. Et enkelt flag er sikkert også blevet sat på juletræet, for de nationale symboler har altid haft en stor plads i julens traditioner.

Forfattet af Mette Henriksen, Lokalhistorisk Arkiv