Julen i Villabyerne

Husmødre på fuld tid

I 1950’erne var Gentoftes kvinder husmødre på fuld tid. De sørgede for børneopdragelse, madlavning og rengøring, - og ved siden af engagerede de sig ofte i den lokale husmoderforening. Imens tog manden på kontoret, og børnene var artige og gjorde (næsten) altid, som der blev sagt.

De mange julegøremål

Ved juletid kæmpede husmødrene endnu mere for at leve op til tidens idealer om at skabe rammerne om det gode hjem, som var kernen i et moderne velfærdssamfund. Selvom tiden bød på effektiviseringer og rationaliseringer, så var der masser at tage fat på med julerengøring, julebagning, julepynt og så var der også alle de lokale julearrangementer, som det bugnede af i Villabyernes Blad i 1950’erne.

Julearrangementer i Villabyerne

Der var julearrangementer i alle Gentoftes husmoderforeninger med gode råd, opskrifter og demonstrationer af nye køkkenmaskiner. Der var traditionsrige julekoncerter på Gentofte rådhus med lucia-optog og underholdning med nogle af tidens mest populære skuespillere og musikere. Derudover afholdte de fleste af kommunens foreninger juletræsfester og bankospil, og på skolerne var der stort opsatte skolekomedier.

Julemanden på vandski

En af de faste og meget populære juletraditioner var at se julemanden, når han kom strygende ned gennem Øresund på vandski med en gavesæk på ryggen. Bag arrangementet stod Dansk Vandskiklub. Nogle år var der entré på 1 kr. for voksne og 50 øre for børn, og det indsamlede beløb gik til Velgørenhedsselskabet juleuddeling.

Juletræer og velgørenhed

Velgørenhedsarrangementer var der masser af, og hvert år indsamlede blandt andet Odd Fellow-logen penge til deres julevelgørenhed. De rejste juletræer med elektriske lyskæder flere centrale steder i Gentofte, og ved foden af træerne opsatte de deres indsamlingsbøsser. Det var med til at sørge for at alle fik en god jul, og at der var julestemning i bybilledet.

Tips til julegaverne

I Villabyernes Blad kunne læserne finde et væld af annoncer med ideer til julegaveindkøbene. Til hele familien anbefalede Bjørns Radio på Hellerupvej 4 en ny radio eller en radiogrammofon, så familien kunne lytte til tidens radiolyttespil eller Pressens Radioavis. Den perfekte julegave til husmoderen og var den sidste nye køkkenmaskine ”Ballerup Junior Mixeren”. Og til familiens overhoved kunne det for eksempel være et tværstribet slips i uld, en Cardigan eller en pullover hos Rasmus Laursen & Søn på Rådhusvej 6.

Endelig juleaften

Når alle juleforberedelserne var klaret, så sænkede roen sig, og juleaften ventede med julemad, dans om juletræet, julegaver og alle de mange hyggelige juletraditioner.

Forfattet af Mette Henriksen, Lokalhistorisk Arkiv i Gentofte