Karen Volf - en driftig forretningskvinde

Karen Volf (1864-1946) startede i 1890 sin virksomhed i Hellerup i en alder af kun 26 år. Hun og hendes forlovede, Christian Adolf Volf skulle sammen drive et mejeri. Karen fandt på at sælge småkager i tilknytning til mejeriudsalget på Strandvejen i Hellerup. Natten før åbningen arbejdede de begge på højtryk, og Karen Volf skriver i sine erindringer: ”Da kl. var 3.30, stod jeg efter at have skuret køkkentrappen ude i gården og hvilede mig støttende til min gulvskrubbe. Efter et helt døgns arbejde følte jeg min afmagt, og jeg bad Gud om hjælp til at gennemføre det, vi havde påbegyndt.”

Mønsterkonditoriet i Gentofte

Kageudsalget blev hurtigt en stor succes, og samme år giftede Karen Volf og Christian Adolf Volf sig i Gentofte Kirke. Forretningen udviklede sig til et lokalt mødested for Gentoftes borgere, og det blev i datiden betragtet som et mønsterkonditori.

Efter at have boet og haft forretning på Strandvejen 72 og 78 flyttede ægteparret Volf ind i villa Tertia på Margrethevej 3 i Hellerup. Her opbyggede de et helt nyt og efter samtidens målestok meget moderne fabriksanlæg. Det skulle bruges til fremstilling af sand- og honningkager samt små konditorkager og vafler. På et tidspunkt opnåede Karen Volf den ære, at kronprins Frederik (den senere Frederik den 8.) sammen med prinsesserne Thyra og Ingeborg samt prins Harald besøgte virksomheden og spiste de særlige Karen Volf kager.

Volf indtager verden

Snart blev pladsen på Margrethevej 3 også for trang. Omkring 1924 udvidede de med et nyt bageri og konditori ved Kildegårds Plads. I løbet af 1920’erne og 1930’erne lykkedes det familien – nu også med datteren Harriet Volf Jensen og Sønnen Holger Volf – at etablere et landsdækkende salg af kager. Fremstilling af skærekager og småkager har siden undergået en revolution, men Karen Volf-navnet lever stadig videre, fra 2002 som Bisca Karen Volf. I dag spises Karen Volfs småkager i store dele af verden.

Forfattet af Mette Henriksen, Lokalhistorisk Arkiv