Millioner af mursten i Gentoftes muld

Hvad de færreste ved er, at der under de idylliske villakvarterer i Gentofte Kommune gemmer sig resterne af intet mindre end otte teglværker. Teglværkerne var Dysseværket, Høeghsminde Teglværk, Lindegårdens Teglværk, Møllegårdens Teglværk, Schæffergårdens Teglværk, Tjørnegårdens Teglværk, Vintappergårdens Teglværk og Ørnegårdens Teglværk.

Der skulle millioner af mursten og tegl til at bygge de mange boliger i Gentofte og i hovedstaden, som blev opført omkring forrige århundredeskifte. Mange af murstenene kom fra de lokale teglværker i Gentofte.

Tjørnegårdens Teglværk – et af Danmarks største

Et af de største teglværker i kommunen var Tjørnegårdens Teglværk ved Brogårdsvej. I 1848 anlagde den engelske fabrikant Joseph Owen teglværket på Tjørnegårdens jorder. I starten blev værket drevet på traditionel vis udelukkende med sommerproduktion, hvor stenene blev tørret i det fri. Men Owen havde større planer. Han ville revolutionere produktionen, så man også kunne producere tegl i vinterhalvåret.

Det blev den unge ingeniør F.L. Smidth, som fik opgaven med at etablere indendørs tørrekamre. De stod klar i 1884 og var omgående en succes. Tjørnegårdens Teglværk kunne nu producere tegl året rundt, og teglværket blev et af de mest betydelige i Danmark med en produktion på fem millioner mursten om året.

Børnearbejde

Det var både mænd, kvinder og børn, der arbejdede på teglværkerne. For mændene startede arbejdsdagen allerede klokken seks om morgenen. Kvinderne kom ved middagstid med småbørn og madpakker, og både kvinder og skolebørn hjalp til om eftermiddagen. I starten ansatte teglværkerne mest sæsonarbejdere, da teglværksproduktionen kun foregik fra maj til september, men senere blev lokal arbejdskraft mere almindelig.

De forsvundne teglværker

Omkring 1920 var produktionen på Gentoftes teglværker indstillet, og produktionen flyttet til andre områder. Mange af teglværkernes arealer blev senere udstykket til villabebyggelse. I dag er der ikke mange spor tilbage af teglværkerne udover vejnavne som Teglgårdsvej, Teglvænget og Teglværksbakken.

Forfattet af Mette Henriksen, Lokalhistorisk Arkiv