Mode i Gentofte

- da stormagasinerne havde fashionable filialer på Strandvejen og i Gentoftegade

Strøget i Hellerup har altid budt på tidens helt moderigtige tøj. Før i tiden havde de toneangivende københavnske stormagasiner sågar filialer her – og i Gentoftegade. Et købestærkt publikum kunne kort efter århundredeskiftet forsyne sig med den sidste nye og hotte beklædning fra stormagasinerne Magasin du Nord, Illum og Fonnesbech. Vel at mærke uden at skulle ind til København først.

Magasin du Nord

Magasin du Nords filial lå centralt i bygningen på hjørnet af Strandvejen og Hellerupvej tæt på takstgrænsen. Ikke mindre end seks store udstillingsvinduer og ti udstillingsskabe skulle lokke kunderne ind i butikslokalerne. Indenfor kunne man købe alt i manufaktur – lige fra sengeudstyr, damelingeri og dametøj til fuld montering af lejligheder og oven i købet hele villaer. Centralt på Gentofte Torv, Gentoftegade 21, lå ligeledes en Magasin du Nord filial.

Hård konkurrence

På Strandvejen lå også konkurrenten Illums filial (nr. 163) med en elegant facade dekoreret med Illums velkendte varemærke med de to flyvende svaler. Bare lidt længere henne ad gaden i nr. 175 havde den store københavnske klædeforretning Fonnesbech vareudsalg. Den var grundlagt af silke- og klædehandler Anders F. Fonnesbech i 1847 i Østergade i København.

Den skiftende mode

Damemoden har siden industrialiseringen ændret sig med stadig større hast. For Gentoftes damer gjaldt det om at signalere, at man var med på de nye stilskift. Det var de lokale afdelinger af de københavnske stormagasiner med til at garantere i mange år.

Filialerne forsvinder

Omkring 1960 betød strukturændringer i detailhandlen, at der skete en koncentration af forretninger. Det bevirkede, at Magasins filial på Strandvejen lukkede i 1950, mens den i Gentoftegade lukkede i 1956. I 1961 lukkede Illums afdeling på Strandvejen.

Forfattet af Mette Henriksen, Lokalhistorisk Arkiv