Rachmaninov

- en verdenskunstner i Gentofte anno 1918

I 1918 opholdt den verdensberømte russiske pianist og komponist Sergej Rachmaninov (1873-1943) sig i Danmark. Han ankom med sin kone Natalje Satine og deres to døtre Irina på 15 år og Tatjana på 11 år nytårsdag 1918. De var på flugt fra den russiske revolution.

I efteråret 1918 fik familien indrejsetilladelse til Amerika, hvor de efterfølgende slog sig ned permanent. Men i næsten et helt år boede denne store kunstner i Gentofte.

Omgærdet af mystik

Opholdet har været omsluttet af en vis mystik, og det har været yderst vanskeligt at finde selv de mindste spor på hans liv i Danmark. Rygtet om, at Rachmaninov oven i købet skulle have boet i en villa i Gentofte, kunne først verificeres så sent som i 2008.

Boede i Gentofte

For den er god nok. Rachmaninov boede i Gentofte. Mere præcist boede Rachmaninov med sin familie på Ingeborgvej 1. De boede til leje hos løjtnant Georg Jering, som havde opført villaen i 1912 efter tegninger af J. Strøm Teisen. I efteråret solgte Jering sin ejendom til Gentofte Kommune. Kommunen skulle bruge den til at huse Teknisk Forvaltning, idet man allerede var ved at vokse ud af rådhuset fra 1903, som lå på Rådhusvej i Charlottenlund. Rachmaninov flyttede derfor i slutningen af sit ophold hen på Skovvej 7.

Koncerter i hele Skandinavien

I villaen på Ingeborgvej 1 stod der et flygel. Her kunne Rachmaninov øve sig og optræne sine pianistfærdigheder, så han kunne gennemføre de mange koncerter, som han gav i hele Skandinavien i 1918. Det var formodentlig også ved dette flygel i Gentofte, at han omarbejdede det smukke musikstykke Vokalise, som forbipasserende må have nydt til fulde.

En sky person

Der eksisterer efter alt at dømme kun ét interview fra Rachmaninovs tid i Danmark. Det gav han på hotel D’Angleterre til tidsskriftet Masken. Her tegnes et billede af en lidt sky person indhyllet i cigarettåger. Om Rachmaninov var en del af den koloni af russiske flygtninge, som befandt sig i København på dette tidspunkt, kan vi kun gisne om.

Et åndehul i verden

I Europa hærgede Første Verdenskrig, og i Rusland herskede voldsom social uro i kølvandet på den russiske revolution. I Gentofte fandt Rachmaninov for en stund ro til at arbejde og leve i fred med sin familie. Nøden rykkede dog nærmere Danmark i efteråret 1918, da Den Spanske Syge brød ud. For at begrænse smitten blev skoler, universiteter, teatre og biografer lukket ved påbud, og også nogle af Rachmaninovs planlagte koncerter måtte aflyses.

Midt under Den Spanske Syge rejste Rachmaninov videre til Amerika med sin familie.


Forfattet af Mette Henriksen, Lokalhistorisk Arkiv