På søndagsudflugt - op ad Strandvejen

De gamle traktørsteder på Strandvejen var populære udflugtsmål, og lå som perler på en snor på turen nordpå - f.eks. mod Bellevue eller Dyrehavsbakken. Tidligere lå der mange såkaldte traktørsteder langs Strandvejen, så når søndagsturen gik nordpå omkring 1900, var der mulighed for mange stop undervejs.

Første stop, - en Tuborg tak

Det første stop faldt naturligt ved Tuborgpavillonen. Her blev serveret frisktappet øl i krus, og øllet blev ligefrem bragt ud til hestevognene på Strandvejen på specielt konstruerede bakker, så man ikke behøvede at forlade hestevognen for at få sin forfriskning. Det var vældig populært!

’Slukefter’ – på en støvet Strandvej

Næste stop kunne være ved værtshuset Slukefter, som lå lige ved bomhuset på Strandvejen 141. Her skulle man alligevel gøre ophold for at betale bompenge for at bruge Strandvejen videre nordpå. Værtshusets specialitet var mørkt, stærkt maltøl med rigeligt puddersukker, der blev omrørt med en tyk pind. Det blev kaldt en ’øl med pind’.

Et stop ved Constantia

Traktørstedet Constantia var gennem 1800-tallet et kendt folkeligt traktørsted. Navnet er afrikansk inspireret og er navnet på en forstad til Capetown. På Constantia kunne man ikke bare slukke tørsten, men også indtage et solidt måltid, inden turen gik videre op langs kysten.

Musik i ’Over Stalden’

Ved Charlottenlund Skov kunne man flere steder få opstaldet sin hest og gå på Café med musikalsk underholdning. Navne som ’Over Stalden og ’Ved Stalden’ vidner om, at muligheden for at få opstaldet sin hest en gang var en nødvendig del af Cafébesøget. I ’Over stalden’ kunne man også opleve live underholdning, bl.a. med visesangerinden Dagmar Hansen.

Det attraktive Bellevue område

Så var der selvfølgelig det fornemme Bellevue Strandhotel med den fantastiske udsigt over Øresund. Lige ved siden af lå Bellevue Kro og overfor det traditionsrige Gamle Bellevue. Lidt længere nordpå lå Klampenborg Badehotel. Dette skønne naturområde kunne være endestationen på en rigtig god søndag. Men hvis det skulle være lidt vildere, så kunne man altid lige tage forbi Dyrehavsbakken.

Skovtur uden hest

Hvis man ikke selv havde hestevogn, så kunne man tage toget til Klampenborg Station eller dampskibet til Bellevue, som ankom ved dampskibsbroen ved Strandhotellet.

Forfattet af Mette Henriksen, Lokalhistorisk Arkiv