Roning – en kvindesport?
Da Hellerup Dameroklub blev dannet i 1901, var det et særsyn og en sensation, og klubben er da også Danmarks ældste aktive roklub – kun for kvinder. Roning blev dengang anset for en sportsgren forbeholdt mænd, og i starten måtte damerne kæmpe mod fordomme om, at kvindelige roere fik store, grove hænder og arme som brydere af de hårde tag i åren. Derfor blev det kun til ’Stilroning’ med maksimalt 26 tag i minuttet!
Et hold til OL i 1906
I 1906 stillede et hold fra Damernes Roklub op ved OL i Athen, men af mangel på konkurrenter, blev båden blot præsenteret på banen til stor jubel og benovelse for tilskuerne, for ”ingen havde forestillet sig, at fem kvinder kunne ro alene i en robåd”, som en af deltagerne sagde.
Ikke for letsindige damer …
De kvindelige roere skulle ikke blot være dygtige sportsudøvere, de skulle også udvise dydig og korrekt opførsel. Der var derfor strengt forbud mod mænd i klubhuset og mod at danse i rouniform – og ligefrem mod, at kvindelige roere på vandet udvekslede ord med de mandlige roere. Men for nogle af de unge piger, som roede i 30’erne og 40’erne, var det mere af lyst end af disciplin. De så roning som en mulighed for at slå sig løs med jazz, friluftsliv og samvær med andre unge.
Medaljer og anerkendelse
I 1933 afholdtes det første danske mesterskab med kvindelige kaproere, og i de følgende årtier blev kvindelig kaproning en anerkendt og seriøs sportsgren. Det er gennem tiden blevet til mange pokaler ved mange mesterskaber og stævner for Hellerups seje dameroere.
I sikker havn i Sverige
Under besættelsen blev der indført et generelt sejlforbud i Øresund, og roere skulle have stemplet pas for at få vand under kølen. På trods af forbuddet lykkedes det tre søskende at ’låne’ en af Damernes både fra Hellerup Havn og sejle i sikkerhed til Sverige.
Rodamerne fortsætter …
Klubbens medlemmer er energiske og trofaste, og en stor del har mellem 3 og 5 årtiers anciennitet i rosædet. I dag er gennemsnitsalderen højere end tidligere, og efter devisen ”Romotion og er go’ motion” bliver det til mange gode oplevelser i bådene - både kortere hverdagsture og hyggelige langture om sommeren, og svedperlende træning ved ergometeret om vinteren.
Forfattet af Mette Henriksen, Lokalhistorisk Arkiv