Kropsdyrkelse som modefænomen
Kropsdyrkelse som modefænomen. Kroppen er i dag i fokus som aldrig før – men det er der egentlig ikke noget nyt i. Mennesket har til alle tider været fascineret af kroppen og kroppens præstationer. Så når farfar skulle i form, kunne han lytte til gode råd fra tidens sundhedsguru Kaptajn Jespersen, og her skortede det ikke med råd og anvisninger indenfor løb og strækøvelser, hygiejne og sund levevis.
Morgengymnastik med Kaptajn Jespersen
I det nye massemedie, radioen, kunne farfar dagligt høre kaptajnens stemme i programmet ’Morgengymnastik. Her blev lytterne præsenteret for gymnastiske øvelser, som de kunne udføre derhjemme – bøj – stræk! Øvelserne skulle udføres af hensyn til sundhed og figur samt for at undgå ”blødagtighed”. Det lød sådan: ”Vi kalder nu på alle de modløse, de trætte, de sløje og sløve og de, hvis legemlige kraft og sundhed har svigtet - og så vil vi begynde på dette opbygningsarbejde” og videre ”husk, den, der ranker sig, slanker sig”.
En idrætsinspektørs drøm
Gentofte havde dog også sin helt egen lokale Kaptajn Jespersen. I 1920 var Kaptajn Holger Nielsen tiltrådt som kommunal idrætsinspektør. Han førte tilsyn med gymnastik- og svømmeundervisningen på kommunens skoler, og som noget nyt satte han livredning og kunstigt åndedræt på skemaet. Holger Nielsen havde en drøm! Han ønskede brændende, at kommunen fik et stadion, så ”Ungdommen kunne benytte Idrætspladsen baade til Uddannelsen af Legemet og Opdragelsen af deres Karakter”, som han senere udtalte ved indvielsen i 1942.
Stadion var tegnet af den berømte arkitekt Arne Jacobsen, og ambitionerne manglede ikke. Hvis alle ideerne på tegnebrættet var blevet realiseret, så var Gentofte Stadion blevet Nordens største stadion!
Skulle farfar orke mere efter morgengymnastik og træning på stadion, så kunne han lige tage en dukkert i bølgen blå ved det nye Bellevue Strandbad.
En dukkert i bølgen blå på Bellevue Strand
I 30’erne var friluftslivet blevet moderne, og der var blevet mere fritid at tage af. Det var populært for københavnere at tage på udflugt nordpå, og især til Bellevue Strandbad, der åbnede i 1932, efter tegning af arkitekt Arne Jacobsen. Omklædningskabinerne sikrede, at omklædning foregik anstændigt og uden nysgerrige blikke, og så var der plads til ikke mindre end 7.500 sæt tøj!
Efter at skuespilleren Johnny Weismüller i Tarzan-filmene i 1933 introducerede den topløse badedragt, nemlig badebukser, spredte moden sig hurtigt til resten af verden, og når selveste Tarzan - Abernes Konge – kunne iføre sig badebukser, så kunne farfar og de andre strandløver på Bellevue Strand vel også.
Forfattet af Mette Henriksen, Lokalhistorisk Arkiv