Væddeløbsbanerne i Gentofte Kommune, herunder Ordrupbanen, har altid været et tilløbsstykke for et stort publikum fra alle samfundsgrupper. Flere gange om ugen måtte der indsættes ekstratog i retning mod Charlottenlund Station. Publikum strømmede til for at se verdenseliten køre cykelløb og ikke mindst for at spille på resultatet.
Cykling for de få
I cykelalderens tidligste dage blev cykling mere betragtet som en leg end som en seriøs sport. At købe en cykel og oven i købet lære at køre på den var forbeholdt de få og velhavende. Myndighederne betragtede faktisk de unge aristokratiske pionerer med skepsis. I Politivedtægten blev der således tilføjet en bestemmelse om, at cykler skulle trækkes både ned ad bakke og gennem byerne. Det var nu heller ikke helt let at manøvre rundt på de høje bicycler eller væltepeter-cykler, som de meget sigende blev kaldt!
Cykelsportens fødsel
Nogle af de ivrigste bicyklister dannede i 1881 Danmarks første cykelklub Dansk Bicycle Club, DBC, med det formål at fremme ”velocipedesporten”. De havde en drøm om at få deres helt egen cykelbane til deres cykelvæddeløb. I 1888 gik drømmen i opfyldelse. Ordrup Cykelbane så dagens lys på en af Gentoftes gamle gårdes jorder, nemlig Ejgårdens jorder i Ordrup. Ordrupbanens åbning skaffede cykelsporten nye tilhængere uden for borgerskabets egne kredse.
Den store sprinter
Cykelsporten har altid været præget af heltedyrkelse, og det var især sprintere, der begejstrede og fascinerede de store publikumsskarer. En af Ordrupbanens allerstørste cykelstjerner var banerytteren Thorvald Ellegaard. I begyndelsen af 1900-tallet vandt han hele seks verdensmesterskaber i sprint. I sine bedste år fik Thorvald Ellegaard 200 kroner i startpenge for en enkelt løbsaften, hvilket var et svimlende beløb i datiden. Han modtog desuden Ridderkorset for sine fornemme præstationer inden for sporten.
I spurt for Danmark
En anden meget populær banerytter var den lokale Willy Falck Hansen. I 1928 vandt han verdensmesterskabet i sprint, og i 1931 stillede han atter op i sprint på Ordrupbanen. Det udviklede sig til et af Ordrupbanens allerstørste og mest nervepirrende løb. Efter en fantastisk spurt mod franskmanden Lucien Michard sad tilskuerne afventende med tilbageholdt åndedrag, da ingen med det blotte øje kunne afgøre, hvem der havde vundet. Da dommerne erklærede danskeren for vinder kendte jublen ingen grænser. Michard var rasende, men dommerne stod fast, og Willy Falck Hansen blev tiljublet som en sand cykelhelt. Senere kom flere stjerner til, blandt andre Niels Fredborg i slutningen af 1960’erne og Hans-Henrik Ørsted i 1980’erne for nu blot at nævne nogle få.
Nedgang for Ordrupbanen
Ordrupbanen havde sin storhedstid i perioden frem til Første Verdenskrig. I 1960’erne gik det for alvor tilbage for tilskuertallet og omsætningen. Totalisatorspillet blev afskaffet i 1988, og i 2000 blev det sidste løb kørt på Ordrupbanen. Dermed var det sidste kapitel skrevet om verdens ældste udendørs cykelbane. Cykelbanesporten føres videre indendørs i Ballerup Super Arena. Området er i dag blevet bebygget med villaer.
Forfattet af Mette Henriksen, Lokalhistorisk Arkiv