Sportsstjernerne fra Skovshoved 1937

Skovshoved fostrede to af Danmarks største sportsstjerner. Svømmepigen Inge Sørensen og fodboldspilleren Kurt Nielsen. Inge Sørensen og Kurt Nielsen var begge født i 1924, boede i samme gade i Skovshoved og gik begge i Skovshoved Skole.

Lille henrivende Inge

Ved De Olympiske Lege i Berlin i 1936 vandt den kun 12-årige Inge Sørensen en bronzemedalje i brystsvømning. Det gjorde hende til den yngste OL-medaljevinder nogensinde. Med denne opsigtsvækkende præstation blev hun genstand for en intens national hyldest. Radiokommentatoren og den senere chef for tv-sporten, Gunnar Nu Hansen, gav hende tilnavnet Lille henrivende Inge. Herhjemme samledes befolkningen omkring radioapparaterne for at høre hans levende reportager i den første direkte transmission af en udenlandsk sportsbegivenhed.

Hyldet af danskerne

Ved hjemkomsten blev Inge Sørensen og svømmepigen og OL-sølvvinderen Ragnhild Hveger hyldet af store menneskemængder. De havde taget opstilling ved Enghave Station, hvor Berlin-ekspressen havde perron. Efterfølgende gik turen til Sønderstrand Badeanstalt, hvorfra Inge Sørensen sejlede hjem til endnu mere hyldest i Skovshoved.

Europamester og verdensrekordholder

Inge Sørensen vandt ni danske mesterskaber i årene 1936-44. Hun blev nordisk mester i 1937 og 1939 samt Europamester 1938. Hun satte 14 danske rekorder i 200, 400 og 500 meter brystsvømning og tre verdensrekorder. I 1946 blev Inge Sørensen uddannet fra Ester Berners Institut for dans, ballet, gymnastik og svømning og underviste herefter i gymnastik og svømning gennem mange år.

På landsholdet

Kurt Børge Nikolaj Nielsen med kælenavnet ”Nikkelaj” fik som Inge Sørensen en strålende sportskarriere. Han debuterede på Skovshoveds førstehold i fodbold i 1943. På det tidspunkt spillede klubben i Københavnsserien. I 1945-1951 spillede klubben i 1. division, som dengang var den bedste række. Kurt Nielsen fik sin debut på ungdomslandsholdet i 1949, og han debuterede på landsholdet i 1952.

Udlandsprof i Frankrig

I 1953-1956 var han professionel fodboldspiller i Olympique Marseille. Efterfølgende var han klubtræner i flere danske klubber. Han fungerede som landstræner i 1975-1979, hvor en af de største triumfer var, da Danmark i 1976 besejrede Sverige med resultatet 2-1. Det var første gang i 37 år, at Danmark besejrede Sverige på svensk grund.

Forfattet af Mette Henriksen, Lokalhistorisk Arkiv

NB: Skovshoved Idrætsforening har lavet et foreningsarkiv, som kan ses her